Bir Düşünce Bir Usta kapak

Bu kitap İstanbul Psikanaliz Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin (Psike İstanbul) geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği konferansların bir derlemesini biraraya getirmektedir. Bu konferanslar, psikanaliz tarihinde iz bırakmış büyük kuramcıların düşüncesini ve pratiğini tanıtmak amacıyla başlatıldı. Meslekten olduğu kadar, psikanalizle kültürel olarak ilgilenenlerin de ilgi gösterdiği bu etkinlik 2007’den bu yana düzenleniyor.

Bu derlemede Sigmund Freud, Anna Freud, Serge Viderman ve Hanna Segal gibi ustaların eserleri tartışılıyor. Ancak kitapta yalnızca kuramı ve uygulaması ele alınan yazarlar değil, bunları kendi özgün görüşleri ışığında tartışan yazarlar da en az birinciler kadar psikanaliz dünyasının uluslararası alanda önemli isimlerinden oluşuyor.

Kitapta yeralan diğer konferanslar, bir taraftan klinisyenlere hitap ederken aynı zamanda psikanalizi merak eden okurun da ilgisini çekecek içerden bir bakış getirip, bunu anlaşılabilir bir dille sunuyor. Eser, çoğu makaleye eşlik eden ilginç vaka örneklerinin yanısıra edebiyat ve resim sanatından örnekleri de tartışarak uygulamalı psikanaliz alanında özgün yorumlar geliştiriyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları ve Psike İstanbul’un işbirliği ile yayınlanan dizinin ilk kitabı olan Bir Düşünce Bir Usta, Freud ve arkadaşlarının 1902’den itibaren ünlü Çarşamba toplantılarıyla temellerini attığı ve 1910’da Nürnberg’de resmen kurulan Uluslararası Psikanaliz Birliği’nin (International Psychoanalytical Association – IPA) yüzüncü yılında yayınlanmaktadır.

Böylece, bir süre önce Türkiye Psikanaliz Çalışma Grubu olarak lPA ailesine katılan Psike İstanbul bu kitapla, tüm dünyada yüzüncü yıl vesilesiyle yapılan kutlamalara Türkiye’den özgün bir çalışma ile katkıda bulunuyor.

Derleyen: Nilüfer Erdem

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, Psike İstanbul Psikanaliz Kitaplığı, Konferanslar 1, Aralık 2010

}